Online versie

Wereldoorlog I voor secundair onderwijs 17.09.2014
De Groote Oorlog voor je klas

Dag $$first name$$ $$last name$$
 
‘De Groote Oorlog’ was een internationaal conflict op wereldschaal, ‘de oorlog om alle oorlogen te stoppen’. Miljoenen soldaten en burgers uit vijftig landen lieten het leven. De herdenking kan jongeren bewust maken van thema’s als verdraagzaamheid en internationale verstandhouding.
 
De brochure ‘Verken de Groote Oorlog voor je klas’ die je in het midden van het septembernummer van Klasse voor Leraren vindt (
en hier als download), verzamelt 36 activiteiten voor leraren en hun gezin. Deze nieuwsbrief focust op de acties voor leraren van het secundair onderwijs.
 
Wil je met je gezin in de buurt overnachten? De Vlaamse Jeugdherbergen geven korting.

Per regio
Regio Ieper/Veurne/Diksmuide: gratis gezinsdag, gratis lunch

Op zondag 5 oktober nodigt de provincie West-Vlaanderen je gezin uit voor een gratis W.O. I-dag. Op de infomarkt in Mesen, de kleinste stad van België, vind je van 10 tot 13 uur het educatieve aanbod en het evenementenaanbod van de Westhoek verzameld. Na de gratis maaltijd kies je een activiteit uit de lijst hieronder.

 
Met je smartphone door het Leuven van '14-'18

Wereldoorlog I trof Leuven zwaar. Langs drie wandelroutes kom je op belangrijke historische plaatsen van W.O. I zoals het stationsplein, de belforttoren en de universiteitsbibliotheek. Daar voer je opdrachten uit. 's Middags krijg je een gratis lunch.

 
Oudenaarde, stad onder vuur

De Duitse commandant vertelt over het leven van zijn manschappen en het contact met de plaatselijke bevolking. De burgemeester heeft het over de dagelijkse strijd van zijn bevolking om te overleven. Twee verzetsstrijders beschrijven hun werk voor de geallieerde troepen. Twee Amerikaanse soldaten verklaren de bevrijding van Oudenaarde. Voor of na de tentoonstelling neemt een gids je mee door het oorlogsverleden van de stad.

 
Limburg: met een ranger op zoek naar littekens van W.O. I

Op de Mechelse heide leidt een ranger je langs de bommenkraters, loopgraven en bunkers van de Duitse mortierschool. De wandeling wordt afgesloten met een kortfilm over W.O. I in Limburg. Daarna kan je de W.O. I-tentoonstelling bezoeken in het Cultureel Centrum van Maasmechelen.

 
Antwerpen: nieuw loopgravenpad in Kapellen

Tijdens een geleide wandeling ontdek je met je gezin de 4,8 km Duitse loopgraven met tientallen deels heringerichte bunkers. Het educatieve materiaal voor de derde graad secundair onderwijs rond oorlog, bos en natuur wordt voorgesteld. In de namiddag pik je de tentoonstelling mee over de menselijke kant van W.O. I.

 
Brussel: wat als er morgen oorlog uitbreekt?

Officiële berichten, de geschreven pers en persoonlijke getuigenissen. Kon je ze vertrouwen in de chaotische eerste oorlogsweken van 1914? Drie generaties later zijn snelheid, vorm en aanbod van de informatie geëxplodeerd. In de workshop 'Making the news: media in oorlogstijd' denk je als journalist na over hoe het nieuws tot stand komt. Je krijgt ook toegang tot de tentoonstelling.

 
Oorlog in Beeld | Brugge in Oorlog

Archieffoto’s, affiches en unieke objecten tonen het bezette Brugge. Vergelijk die beelden met honderd soms erg confronterende foto’s uit wereldwijde oorlogsarchieven. Een fototentoonstelling biedt een hedendaagse kijk op oorlog en herdenking door de lens van Carl de Keyzer en negen buitenlandse Magnumfotografen. Een gids geeft je een interactieve rondleiding (bedoeld voor de derde graad secundair). Je krijgt koffie en koeken als ontbijt of als afsluiter in de namiddag.

 
W!N: Strip "Mevrouw Livingstone" van Barly Baruti

Het uitgangspunt is een verhaal over Apollo. De achtergrond is de Eerste Wereldoorlog. Het decor is fabelachtig Afrikaans. De strip "Mevrouw Livingstone" van Christophe Cassiau-Haurie en tekenaar Barly Baruti is een meeslepend verhaal over menselijke relaties. Zestien extra pagina's lichten de historische context toe.
 
W!N: “Achiel Van Walleghem - Oorlogsdagboeken 1914-1918” (hertaling Willy Spillebeen)

Achiel Van Walleghem, medepastoor van het West-Vlaamse dorp Dikkebus, hield van oktober 1914 tot april 1918 een gedetailleerd dagboek bij over de oorlogsgebeurtenissen in zijn omgeving. Hij werkte net achter het front bij Ieper en schrijft zowel over de militaire gebeurtenissen als over het lot van de lokale bevolking.

 
Uitgeverij Lannoo - 34,99 euro - www.lannoo.be/oorlogsdagboeken-1914-1918 - Win jij één van de vijf gratis exemplaren? Mail je naam, adres en het nummer van je lerarenkaart naar wedstrijd@lerarenkaart.be. Geef je mail als onderwerp ‘Oorlogsdagboeken’.
W!N: ‘Ule. Ik was veertien in 1914’ - Marc De Bel

Ule Pauwels woont met haar ouders en drie broers in een kleine boerderij in Cruyshautem. Als de Duitsers België binnenvallen, wordt haar vader opgeroepen. Ze vluchten net op tijd naar de Westhoek. Vlak achter hen wordt de frontlijn gesloten en stroomt de IJzervlakte onder. Ule wordt in de schoolkolonie van haar broers gescheiden. Ze rebelleert en loopt weg. Een tocht vol gevaar, liefde en vriendschap. Maar ook een zoektocht naar zichzelf.

 
W!N: 'Het IJzerfront' - Patrick Lagrou

Met de slag om de IJzer (oktober 1914) ondernam het Duitse leger een laatste poging om de sterk verzwakte Belgische linies definitief te doorbreken. Die mislukte toen op 29 oktober de hele IJzervlakte onder water werd gezet. Honderd jaar later zijn niet alle sporen van deze oorlog uit het landschap verdwenen. Dit boek helpt je om oorlogsherinneringen te ontdekken. Te voet, met de fiets of met de auto. 

 
Uitgeverij De Lantaarn - 12,95 euro - www.booxxe.be - Win jij een exemplaar? Mail je naam, adres en het nummer van je lerarenkaart naar wedstrijd@lerarenkaart.be. Geef je mail als onderwerp 'IJzerfront'

Plan je een uitstap voor je klas? Meld je aan op www.cultuurkuur.be/groote-oorlog en je krijgt een overzicht van educatieve herdenkingsactiviteiten. www.2014-18.be presenteert de agenda van de Groote Oorlog
 
Wil je subsidies voor je klas- of schoolproject? 
Vraag voor 15 november 2014 dynamo3-subsidie aan of neem een kijkje op www.projectloket.be, het digitale platform met een ruim subsidieaanbod ter ondersteuning van schoolprojecten.
 
Zoek je educatieve hulpmiddelen voor je uitstap en je lessen? Op
www.wo1.be/nl/netwerk/educatie1/secundair-onderwijs ontdek je de projecten die de provincie West-Vlaanderen ontwierp voor het secundair onderwijs. In de toetssteen 14-18 op deze site vind je tips over hoe je een project/les over Wereldoorlog I best kan inkleden. Lessuggesties staan ook op  
www.klascement.be/herinneringseducatiewww.wegwijzerwoi.be zet wereldoorlog I op de kaart. In de brochure ‘100 jaar Groote Oorlog herdenken in de klas’ van CANON Cultuurcel vind je invalshoeken voor je lessen en ook veel boekentips.
Online versie

Ik wil geen nieuwsbrieven meer ontvangen
Je krijgt deze nieuwsbrief omdat je je voor deze service aanmeldde. De nieuwsbrieven van de lerarenkaart informeren over nieuwe kortingen, vipdagen voor leraren en hun gezin, uittips. Je krijgt lestips, vormingstips, leestips en links naar interessante sites. Met de wedstrijden kan je leuke prijzen winnen. Deze algemene nieuwsbrief bevat berichten die voor alle leraren interessant kunnen zijn, ongeacht hun specialiteit.

Colofon
© Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming
Verantwoordelijke uitgever: Micheline Scheys, Koning Albert II-laan 15, 1210 Brussel
Redactie: Katrien Nijs
Eindredactie/vormgeving: Geert Neirynck