Online versie

Wereldoorlog I voor het basisonderwijs 17.09.2014
De Groote Oorlog voor je klas

Dag $$first name$$ $$last name$$
 
‘De Groote Oorlog’ was een internationaal conflict op wereldschaal, ‘de oorlog om alle oorlogen te stoppen’. Miljoenen soldaten en burgers uit vijftig landen lieten het leven. De herdenking kan jongeren bewust maken van thema’s als verdraagzaamheid en internationale verstandhouding.

De brochure ‘Verken de Groote Oorlog voor je klas’ die je in het midden van het septembernummer van Klasse voor Leraren vindt (
en hier als download), verzamelt 36 activiteiten voor leraren en hun gezin. Deze nieuwsbrief focust op de acties voor leraren van het basisonderwijs.
 
Wil je met je gezin in de buurt overnachten? De Vlaamse Jeugdherbergen geven korting.

Per regio
Regio Ieper/Veurne/Diksmuide: gratis gezinsdag, gratis lunch

Op zondag 5 oktober nodigt de provincie West-Vlaanderen je gezin uit voor een gratis W.O. I-dag. Op de infomarkt in Mesen, de kleinste stad van België, kan je tussen 10 en 13 uur praten met educatieve partners en het evenementenaanbod van de Westhoek leren kennen. Na de gratis maaltijd kies je een activiteit uit de lijst hieronder.

 
Provincie Antwerpen: tuinieren tijdens de Groote Oorlog

Vergeten groenten zijn 'in'. In 1914 waren ze alledaags, zelfs onmisbaar. In de oorlogstuin leer je ze kennen. Hoe zou jij omgaan met voedselschaarste? Je maakt een oorlogsgerecht klaar.

 
Op smokkeltocht langs de doodendraad in Oost-Vlaanderen

Na een kop koffie bezoek je de tentoonstellingen 'Grote vrouwen en de Groote Oorlog' en 'Boekhoute in tijden van oorlog'. Lunchen kan als je op voorhand inschrijft. Ga mee op smokkeltocht. Loop tijdens een belevingswandeling langs de doodendraad die België scheidt van het neutrale Nederland. Je krijgt een goodiebag.

 
Limburg: Overleven in Hasselt

Hoe zag het leven er in de Limburgse hoofdstad uit tijdens W.O. I? Hoe verliep het contact met het front? Wat aten ze in die tijd? Enkele lezingen beantwoorden deze vragen. Een aanvullend, maar niet verplicht namiddagprogramma kost 10 euro (met maaltijd 15 euro). Dan bezoek je de tentoonstelling 'Geen nieuws, goed nieuws' in Het Stadsmus of maak je een oorlogswandeling door de stad.

 
Jeugdtheater en fietstocht met Marc de Bel in Vlaams-Brabant

Voor de middag luister je met je kinderen naar het verteltheater van Hikke Takke Toe en krijg je de inspiratiegids ‘Klein in de Groote Oorlog’. Fiets in de namiddag met Marc de Bel langs de oude oorlogslinie en luister naar passages uit zijn boek ‘Ule’. (Breng een fietsstoeltje mee als je kinderen geen 15 km kunnen fietsen.)

 
Brussel tikt Duits

Rantsoenering, tekorten, opeisingen, een nieuwe uurregeling … Het leven in het bezette Brussel was hard. Dat bewijzen de karikaturen uit W.O. I. Kinderen van 10 tot 12 jaar gaan op speurtocht. Ook het lot van enkele even zwaar getroffen Duitse steden wordt niet vergeten.

 
Kinderen in bezet gebied - Hooglede

Wat zijn ulanen en wat gebeurde er op Schuwe Maandag? Hoe ontcijfer je een oorlogsmonument? Tijdens deze workshop krijg je antwoorden. Op de website
KinderenInBezetGebied.be verzamel je info over het dagelijkse leven van kinderen tijdens de Eerste Wereldoorlog.

 
W!N: Strip 'Mevrouw Livingstone' van Barly Baruti

Het uitgangspunt is een verhaal over Apollo. De achtergrond is de Eerste Wereldoorlog. Het decor is fabelachtig Afrikaans. De strip 'Mevrouw Livingstone' van Christophe Cassiau-Haurie en tekenaar Barly Baruti is een meeslepend verhaal over menselijke relaties. Zestien extra pagina's lichten de historische context toe.
 
W!N: 'Nieuwe meesters, magere tijden' - Diane De Keyzer

Als je opgroeit in een familie waar ‘het moest nog ’ns oorlog worden’ geen holle uitspraak is, raak je gefascineerd door grootmoeders verhalen over je plan trekken in vervlogen trieste tijden. Diane wil vertellen over ‘eten’ en verhalen brengen van getuigen uit de eerste hand. In dagboeken, brieven, fotoalbums, receptenschriften, aantekeningen en werken van schrijvers, schilders en tekenaars uit die tijd vond ze stof voor haar verhalen over vluchtelingen, gesloten grenzen en de massale voedselhulp.

 
Uitgeverij Van Halewyck - 24,95 euro - www.vanhalewyck.be - Maak kans op een gratis exemplaar. Mail je naam, adres en lerarenkaartnummer naar wedstrijd@lerarenkaart.be. Geef je mail als onderwerp 'Nieuwe meesters'
W!N: ‘Ule. Ik was veertien in 1914’ - Marc de Bel

Ule Pauwels woont met haar ouders en drie broers in een kleine boerderij in Cruyshautem. Als de Duitsers België binnenvallen, wordt haar vader opgeroepen. Ze vluchten net op tijd naar de Westhoek. Vlak achter hen wordt de frontlijn gesloten en stroomt de IJzervlakte onder. Ule wordt in de schoolkolonie van haar broers gescheiden. Ze rebelleert en loopt weg. Een tocht vol gevaar, liefde en vriendschap. Maar ook een zoektocht naar zichzelf.

 
W!N: 'De Groote Oorlog' - Martijn van der Linden

De kleine hond Torpedo vertelt over de oorlog. Door zijn ogen ziet de lezer allerlei oorlogstaferelen. In tien dubbele pagina's komen verschillende aspecten van de oorlog aan bod: het front, de medische dienst, spionage, dieren in de oorlog ... Honderd weetjes worden uitgelegd in eenvoudige taal en zijn terug te vinden op de kijkplaten.

 
Uitgeverij Lannoo - 19,99 euro - www.lannoo.be - Wie weet win jij een exemplaar. Mail je naam, adres en het nummer van je lerarenkaart naar wedstrijd@lerarenkaart.be. Geef je mail als onderwerp 'Torpedo'

Plan je een uitstap voor je klas? Meld je aan op www.cultuurkuur.be/groote-oorlog en je krijgt een overzicht van educatieve herdenkingsactiviteiten. www.2014-18.be presenteert de agenda van de Groote Oorlog.
 

Wil je subsidies voor je klas- of schoolproject? Vraag voor 15 november 2014 dynamo3-subsidie aan of neem een kijkje op www.projectloket.be, het digitale platform met een ruim subsidieaanbod ter ondersteuning van schoolprojecten.
 
Zoek je educatieve hulpmiddelen voor je uitstap en je lessen?
www.nooitmeeroorlog.be is het educatieve pakket van de provincie West-Vlaanderen met suggesties en tips voor kleuters en leerlingen van het lager onderwijs
. Lessuggesties staan ook op  
www.klascement.be/herinneringseducatiewww.wegwijzerwoi.be zet wereldoorlog I op de kaart. In de brochure ‘100 jaar Groote Oorlog herdenken in de klas’ van CANON Cultuurcel vind je invalshoeken voor je lessen en ook veel boekentips.
Online versie

Ik wil geen nieuwsbrieven meer ontvangen
Je krijgt deze nieuwsbrief omdat je je voor deze service aanmeldde. De nieuwsbrieven van de lerarenkaart informeren over nieuwe kortingen, vipdagen voor leraren en hun gezin, uittips. Je krijgt lestips, vormingstips, leestips en links naar interessante sites. Met de wedstrijden kan je leuke prijzen winnen. Deze algemene nieuwsbrief bevat berichten die voor alle leraren interessant kunnen zijn, ongeacht hun specialiteit.

Colofon
© Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming
Verantwoordelijke uitgever: Micheline Scheys, Koning Albert II-laan 15, 1210 Brussel
Redactie: Katrien Nijs
Eindredactie/vormgeving: Geert Neirynck