Online versie

Nieuws voor leraren aardrijkskunde 01.10.2014
Globe

Dag $$first name$$ $$last name$$

Neem een gratis abonnement op het tijdschrift Glo.be. Win een dvd-set van BBC Earth. Ga naar het Newton-evenement in Grimbergen. Deze nieuwsbrief brengt zeven tips voor leraren aardrijkskunde.


 

Inhoud
Kristallen verhelderd (expo en studiedag, Gent)

Zonnecellen, computers en led-verlichting zijn voorbeelden van de technologische vooruitgang sinds het onderzoek van von Laue en vader en zoon Bragg. Het Museum voor de Geschiedenis van de Wetenschappen organiseert een studiedag voor leraren met onder andere lezingen over ‘de eigenschappen, het voorkomen en het gebruik van natuurlijke kristallen’, ‘X-stralen en kristallografie’ en ‘synthetische kristallen en hun (hedendaagse) toepassingen’. Na een vrij bezoek aan de tentoonstelling sluit je af met een informele drink.

 
Ter ere van Isaac Newton (uittip, gratis, Grimbergen)

In 1666 piekerde Newton onder een appelboom. Hij vroeg zich af waarom de maan rond de aarde draait. Toen een appel uit de boom viel, werd het hem duidelijk. In 1687 formuleerde Newton zijn drie bewegingswetten en zijn wet van de universele zwaartekracht. Met deze theorie verklaart hij op een wiskundig onderbouwde manier de beweging van de planeten rond de zon. Op zaterdag 22 november 2014 organiseert Volkssterrenwacht MIRA (Grimbergen) een happening. Prof. Floris Cohen geeft antwoorden op 'Wie en wat is Isaac Newton?'. Je bezoekt de tentoonstelling 'Newton en de wetenschappelijke revolutie' en de sterrenwacht. Jongeren experimenteren tijdens de workshops. En ja, er wordt een appelboom geplant.

 
Nacht van de duisternis (uittip, Genk)

In Cosmodrome leer je sterrenbeelden herkennen. Je oriënteert je aan de hand van de poolster tijdens een 360°-workshop in het donker. Daarna maak je een nachtelijke oriëntatiewandeling en ontdek je de geheimen van de nacht. Maak ook kennis met de telescoopdokter en de techniek van de telescoop, waarmee je zelf de hemel zal afspeuren.

 
zaterdag 11 oktober - workshop om 20 uur, wandeling om 21 uur, doorlopend waarnemen met telescoop - voor gezinnen met kinderen - gratis, behalve de wandeling (5 euro per gezin of 2 euro per deelnemer) - inschrijven: 089 65 55 55 - cosmodrome@genk.be
Cosmodrome - Planetariumweg 18/19 - 3600 Genk - www.cosmodrome.be
Op speurtocht in de bodem (Kalmthout)

'Op speurtocht in de bodem' toont op een eenvoudige manier wat een bodem is en welke functies hij vervult. Wat bedreigt de bodem en hoe kan je die beschermen? Interactieve activiteiten vullen de expo aan: een quiz met een touch-screen en een textuurdoos om het verschil te voelen tussen bodemtexturen.

 
Magazine Glo.be brengt de wereld in je klas (lestip, gratis)

Glo.be - vroeger Dimensie 3 - is het magazine van de Belgische ontwikkelingssamenwerking. Analyses, interviews, getuigenissen, thematische fiches en fotoreportages behandelen thema’s als water, voedselzekerheid, klimaatverandering, water, mensenrechten, internationale instellingen. Veel thema’s sluiten nauw aan bij de eindtermen van het secundair onderwijs. De helder geschreven thematische fiches geven gebruiksklare informatie voor de klas.

 
een abonnement (vier nummers per jaar) is gratis, ook in meer exemplaren - abonneren via www.glo-be.be of stuur een mail naar info.dgd@diplobel.fed.be
National Geographic Magazine maakt je wereld groter (leestip)

Ontdek zelf iedere maand hoe fascinerend onze wereld is met een abonnement op National Geographic Magazine. Met reportages en foto's maakt National Geographic je getuige van vreemde culturen, expedities en ontdekkingen, dieren en natuurverschijnselen. 

 
Win: The Power of the planet (BBC Earth, dvd)

Vijf documentaires doen de geschiedenis van de aarde uit de doeken en laten zien hoe alle natuurlijke systemen samenwerken om onze planeet in stand te houden. Je reist langs vulkanen, oceanen en de dampkring. Computeranimaties zorgen voor visuele ondersteuning. De conclusie luidt dat de aarde een heel ongewone planeet is.

 
Win jij een vijfdelige set ‘Power of the planet’? Mail je naam, adres en lerarenkaartnummer naar wedstrijd@lerarenkaart.be, gebruik als onderwerp ‘Power of the planet’ - Just Bridge Entertainment – 250 min
Online versie

Ik wil geen nieuwsbrieven meer ontvangen
Je krijgt deze nieuwsbrief omdat je je voor deze service aanmeldde. De nieuwsbrieven van de lerarenkaart informeren over nieuwe kortingen, vipdagen voor leraren, uittips. Je krijgt lestips, vormingstips, leestips en links naar interessante sites. Met de wedstrijden kan je interessante prijzen winnen. Deze nieuwsbrief richt zich vooral tot leraren aardrijkskunde (en tot al wie interesse heeft voor deze domeinen).

Colofon
© Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming
Verantwoordelijke uitgever: Micheline Scheys, Koning Albert II-laan 15, 1210 Brussel
Redactie en vormgeving: Geert Neirynck