Lees deze nieuwsbrief online

Extra editie: Mons 2015 – Culturele hoofdstad van Europa 16.01.2015
MONS 2015 voor leraren

Dag $$first name$$ $$last name$$

Mons (het Henegouwse Bergen) is in 2015 de Culturele hoofdstad van Europa. De lerarenkaart is jouw persoonlijke vippas. 300 grote evenementen en duizend culturele en artistieke activiteiten ontvangen leraren met open armen. Je bezoekt alle tentoonstellingen gratis (uitgezonderd het Centre de la Gravure, daar krijg je korting)
en je krijgt 60 procent korting op tickets voor evenementen van Mons 2015. Geen excuses om niet af te zakken naar Mons. Op zaterdag 24 januari is iedereen welkom op het openingsfeest. Het volledige programma via www.mons2015.eu. Programmabrochure aanvragen via contact@mons2015.eu of online via deze link.
 
Online tickets bestellen met korting kan niet. Je ticket reserveren doe je via mail (
camille.cornil@mons2015.eu) of telefonisch (065 39 59 39). Bij het ophalen van je ticket toon je je lerarenkaart.

Gratis of korting met lerarenkaart
1. LERARENDAG – Ontmoet je Waalse collega’s

Kom met je gezin naar Mons en ontmoet je collega’s aan de andere kant van de taalgrens. Kom alles te weten over het project
‘Mon(s) Ideal’, het jongerenproject van de Culturele hoofdstad van Europa. Via o.a. de workshop ‘Slogans en politieke affiches’ leer je de activiteiten kennen voor je leerlingen. Een uitgelezen kans om met hen dit jaar de taalgrens over te steken en Frans te leren in real life. Na een gratis middagmaal ontdek je samen met je gezin de tentoonstelling over Vincent van Gogh, Mons Superstar of je bezoekt de stad onder leiding van een gids. Maak je keuze bij je inschrijving.
Je ontvangt die dag een Nederlandstalige pedagogische gids. De Franstalige versie kan je
hier al downloaden.
 
2. LERARENDAG - Grand Hornu
 
Op de indrukwekkende site van
Grand-Hornu, een voormalig mijnbouwcomplex, ontdek je het programma 2015 van het Centrum voor Innovatie en Design (CID) en het Museum voor Aktuele Kunsten (MAC's). Met je gezin bezoek je in avant-première de tentoonstelling ‘Futur Archaïque’ en leer je de pedagogische workshops kennen. Kinderen gaan op schattenjacht en nemen deel aan een kindervernissage. 's Middags of 's avonds kan je lunchen in het restaurant van Grand-Hornu (betalend en op reservatie).
 
3. LERARENDAG - Pass
 
In het wetenschappelijke avonturenpark
Pass gaan leraren en leerlingen actief op ontdekkingstocht. Ga zelf op onderzoek. Een gids leidt jou en je gezin door het Pass, je maakt kennis met het aanbod, de tentoonstellingen en de educatieve werking.
 
4. OPENINGSFEEST - Mons 2015
 
Op zaterdag 24 januari (vanaf 19 uur) gaat het feestjaar écht van start. Alle activiteiten zijn die avond gratis. Trek een van de 18.000 zilverkleurige poncho’s aan die gratis worden uitgedeeld en ga dansen met fluorescerende robots, draken en fanfares op ‘Woodstock 2015’ met onder anderen An Pierlé. Waag je aan Finse hot pots of Tombe la neige van Adamo in verschillende talen. In de namiddag krijg je gratis toegang tot de tentoonstelling ‘
Mons Superstar’.
 
5. EXPO - Van Gogh in de Borinage - De geboorte van een Kunstenaar
 
Tijdens zijn verblijf in de Borinage, van december 1878 tot oktober 1880 geeft Vincent van Gogh zijn leven als evangelist op om kunstenaar te worden. Tijdens zijn verblijf in de mijnstreek ontwikkelde hij resoluut de artistieke ideeën die grotendeels de basis zouden worden voor zijn latere werk. Met een zeventigtal schilderijen, tekeningen en originele brieven van Van Gogh schetst de tentoonstelling een beeld van wat hem inspireerde. Tegelijkertijd leer je de erbarmelijke levensomstandigheden kennen in de Borinage in die tijd

 
6. EXPO - Mons Superstar! Een land van uitvinders en innovatie

Innovatie, dat zijn mannen en vrouwen die dingen uitvinden, vernieuwen en innoveren. De tentoonstelling Mons Superstar is een interactief traject, met een mix van moderne technologie, kennis en speelse ontdekkingen. Ga op ontdekking naar onmogelijke uitdagingen en maffe ideeën die bedacht zijn door gepassioneerde uitvinders, overtuigde idealisten of pragmatische ingenieurs, die elk op hun manier de contouren van Mons en omstreken hertekend hebben.
 
7. JONGERENPROJECT MONS 2015 - Mon(s) Idéal

In februari gaat Mon(s) Idéal van start met een groot feestweekend. Jongeren genieten een jaar lang van workshops en acti­viteiten. Workshops rond politieke slogans en affiches, stages in geën­gageerde rap, conferenties met mili­tanten, introducties tot de filosofie voor de jongsten ... Maak je eigen ‘manifestantenkit’, volg een kook­stage met een geëngageerd sausje (pittig!) of word politieke hacker. Jongeren worden in 2015 uitgedaagd om zich te laten gelden om in 2016 de stad over te nemen en hun eigen toekomst te creëren. Want dat is ook cultuur.
 
8. LITERATUUR - La phrase

‘La phrase’ begint bij het station van Bergen en zigzagt in hoofdletters over de muren van de stad, kronkelt van gevel naar gevel, hup­pelt door de parken en loopt over de stenen van historische gebou­wen. 'Hij' wordt geschreven over een afstand van tien kilometer.
Hij? “Hij” is een zin, vrij en licht als de lucht, een gefantaseerd schrijfsel, bedacht door Karelle Ménine en Ruedi Baur, in geschilderde letters. Hij haalt de woorden uit boeken, speelt met dichters, glipt binnen in ons dagelijkse leven, dag na dag, een heel jaar lang. De literatuur is op straat, de woorden zijn van ons. De zin is van ons.

 
9. Vijf NIEUWE MUSEA - Opwaardering van het Bergense erfgoed

Mons opent dit jaar vijf nieuwe musea. De Artotheek wordt het hart van de Museumpool en de plek waar het Bergense erfgoed wordt bewaard, gerestaureerd en bestudeerd. Het Mons Memorial Museum is een plek van uitwisseling tussen verschillende generaties, te midden van een regio die zwaar geleden heeft onder de twee wereldoorlogen. De volgende drie musea zijn beschermd door Unesco: Het Museum van de Doudou over het Bergense volksfeest, het Belfort van Bergen en SILEX’S, een fascinerend stukje architectuur dat je naar de ingang van de buitengewone neolithische mijnen van Spiennes leidt.
 
10. TWEETALIG THEATER - Les Passions Humaines/De Menselijke Driften - Guy Cassiers

Nieuwe technologie, plastische kunsten en theater vinden elkaar op een tekst van Erwin Mortier in een uitzonderlijke tweetalige creatie. Aan het einde van de 19de eeuw zijn het Belgische koningshuis en de kerk geschokt door de “schandelijke” sensualiteit van De Menselijke Driften van Jef Lambeaux. De koning censureert het imposante bas-reliëf van de jonge beeldhouwer. De Vlaamse regisseur Guy Cassiers maakt van De Menselijke Driften de hoofdfiguur van een echt Belgisch docudrama. 
 
11. KUNST - Installations urbaines

Een nieuwe en vrijgevoch­ten generatie kunstenaars valt Mons binnen. Hun werkt duikt overal op: op pleinen, in straten en stegen, op elke strategische plaats in de Europese culturele hoofdstad. Niet zomaar een openluchttentoonstelling van hedendaagse kunst, maar een reeks creaties die de straathoek een nieuwe betekenis geven.
Een lawine van oude boeken die uit een venster van de universiteit valt, een beneden­verdieping die in een reusachtig aquarium verandert, of reclame-graffiti en muurschilderin­gen door kunstenaars van overal. Laat je verrassen.

 
4 april tot 21 september - Binnenstad Bergen – gratis voor iedereen
12. MUZIEK – «Different Trains» Steve Reich - «Passage de mémoire»

Componist Steve Reich herinnert zich dat hij in 1940 met de trein over en weer ging tussen zijn gescheiden ouders. De jonge Amerikaan was zich er niet van bewust dat op datzelfde ogenblik in Europa duizenden gevangenen in wagons werden weggevoerd naar de concentratiekampen. In 1988 componeerde hij Different Trains voor strijkkwartet en tape als een aangrijpend geheel van herinneringen. Tijdens dit concert wijzen de Jeunesses Musicales en Quatuor MP4 ons op de tragedies die ook vandaag de dag nog steeds actueel zijn.
 
13. EXPO - Homo Faber. Poëtiek en mechaniek van het werk

Geïnspireerd door het verblijf van Van Gogh in het Zwarte Land van de Borinage bestudeert Homo Faber de banden tussen de kunst en de industrie, van de 19de eeuw tot vandaag. ‘Van het houweel naar de pen’ en ‘van de hamer naar het penseel’: via de tentoonstelling, de toneelstukken en literaire werken maak je kennis met de kunstenaars die in de mijn een inspiratiebron vonden.
 
14. MUZIEK - Koninklijk kamerorkest van Wallonië / Een schitterend seizoen

Naar aanleiding van drie concerten biedt het Koninklijk kamerorkest van Wallonië open repetities aan voor schoolgroepen. De orkestleider legt uit hoe de muziek tot stand komt en op welke manier aan de juiste klank wordt gebouwd. Alle verbeteringen die de dirigent wil doorvoeren worden op een eenvoudige manier aan de kinderen uitgelegd.
De open repetities zullen plaatsvinden op de vooravond van elk concert.

 
Lees deze nieuwsbrief online

Ik wil geen nieuwsbrieven meer ontvangen
Je krijgt deze nieuwsbrief omdat je je voor deze service aanmeldde via lerarenkaart.be. De nieuwsbrieven van de lerarenkaart informeren over nieuwe kortingen, vipdagen voor leraren en hun gezin, uittips. Je krijgt lestips, vormingstips, leestips en links naar interessante sites. Met de wedstrijden kan je leuke prijzen winnen. Deze extra editie bevat berichten over de Europese culturele hoofdstad Mons 2015, die voor alle leraren interessant kunnen zijn, ongeacht hun specialiteit.



Colofon

© Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming
© Foto's: 1. Quentin Top - 2. ECAL Nicolas Genta - 5. Kröller-Müller Museum_BD - 7. Quentin Top - 8. leavarlet - 9. Gigogne-L'Escaut - 10. Guy - 11. aliciamartin - 13. Antoine-Detaille - 14. ORCW

Verantwoordelijke uitgever: Micheline Scheys, Koning Albert II-laan 15, 1210 Brussel
Redactie: An Van den Bergh